Tab, sorg og krise

Ring 22 43 78 09

Behandling af tab, sorg og krise ved psykolog Aarhus

De fleste mennesker oplever angst ved at de føler sig anspændt, får uro i kroppen og hjertebanken.

 

Angst er således forbundet med ubehagelig følelser af, at der er fare på færde, uden at der behøver at være det. De kropslige symptomer som man mærker, når man er angst, vil ofte forværre angsten, således at man lider af angsten for angsten. De fleste mennesker, som lider af angst, ved aldrig helt, hvornår ubehaget eller angstanfaldet opstår igen og er derfor tilbøjelig til, at sygemelde sig fra sit arbejde og også socialt isolere sig.

Psykologisk set er der dog ofte tale om en reaktion på noget, som man tidligere har oplevet som ubehageligt. Eksempelvis kan man som voksen lide af angst for at gå til tandlæge, tandlægeskræk, fordi man som barn har haft en dårlig oplevelse ved at gå til tandlæge. Når man så efterfølgende går til tandlæge, eller kommer i en lignende situation, vil tidligere oplevelser aktiveres. Dette mærkes med kropslige reaktioner, hvilket gør, at man nogle gange ikke selv er klar over, hvorfor man mærker angst og ubehag.

Der er forskellige former for angst:

Panikangst er en følelse af et anfald, hvor man ofte føler og tror, at man skal dø. Man mærker høj puls, svedeture, ekstremt ubehag og voldsom angst for at dø.

Generaliseret angst er en konstant følelse af ubehag, frygt, usikkerhed, lavt selvværd og lignende følelser. Denne form for angst kan udløse depression og ligeledes kan depression efter længere tid udløse angst. Nogle kan således opleve en blandingstilstand af angst og depression.

Social angst er en tilstand, hvor man er bange for at være sammen med andre, for andres vurdering og andres fordømmelse. Lavt selvværd er ofte en del af angsten.

Enkelfobi er en tilstand, hvor man er bange for specifikke ting eller situationer, som for eksempel angst for tandlæger, nåle, flyrejser eller lignende.

I dag findes der heldigvis gode behandlingsmetoder til effektiv behandling af angst. Jeg har god erfaring med at hjælpe mennesker, som lider af angst og du vil allerede efter få samtaler, kunne mærke en bedring.

Du kan læse meget mere om angst og de forskellige former for angst, på Angstforeningens hjemmeside.