03/04/2024 0 Kommentarer
Angst i skolen: Børnepsykologens råd og metoder
Psykologer bruger kognitiv adfærdsterapi til at behandle angst hos børn i skolen. Selvom skolen giver barnet sin grundlæggende uddannelse og sociale kompetencer, så kan den også være både udfordrende og stressende for mange børn.
Det er ikke udsædvanligt, at børn oplever stress eller angst på et eller andet tidspunkt i skolen. Derfor har alle skoler tilknyttet en skolepsykolog, og kommunen tilbyder forløb, der hjælper børn med at håndtere angst. Det kan dog være rart som forælder også at kende til nogle gode værktøjer, som kan hjælpe dit barn, når skoleangsten meler dig.
Her er nogle af de metoder, børnepsykologen bruger i sin behandling, som I kan prøve derhjemme. Kontakt en børnepsykolog for at få hjælp til at finde årsagen til angsten, så bliver det lettere at finde en god strategi til at håndtere den.
Lyt og find ro
Angst er en forsvarsmekanisme, der sætter kroppen i alarmberedskab. Pulsen stiger, og barnet lukker i for at beskytte sig selv. Ved at øve teknikker til at slappe af kan I hjælpe barnet med at finde ro, så i kan snakke sammen om angsten.
Afslappende øvelser kan omfatte musik eller venner, som barnet har det trygt sammen med. Det kan også være konkrete metoder, hvor I arbejder med åndedrættet.
Opbyg trygge rutiner
Alle har prøvet følelsen af ubehag ved forandringer. Hverdagens rutiner får os til at slappe af, men når rutinen bliver brudt, forstyrrer det vores dagligdag, og vi føler os utilpasse. Det er naturligt for mennesker at finde tryghed i rutiner. Derfor kan det være en fordel at skabe en højere grad af struktur og rutiner for et barn med angst.
Struktur forbereder barnet på, hvad der skal ske i løbet af dagen og i skolen. Det handler ikke om detaljeret planlægning, men om at opbygge rutiner derhjemme.
Når I gør jer klar til dagen om morgenen, kan I tale om nogle af de mulige scenarier, som barnet er angst for i skolen. Tal om hvilke reaktioner eller handlinger, der kunne være hensigtsmæssige i de specifikke situationer. Det vil give barnet en mulighed for at handle og føle sig selvsikker og i kontrol af situationen, før frygten tager overhånd.
Få en god nats søvn
Dagen får nemt en dårlig start, hvis barn eller forældre har sovet for lidt om natten. Andre virker irriterende, og det føles som om, alting går galt. Koncentrationen svigter, og du føler dig uoplagt.
Derfor er det vigtigt, at hele familien får sovet tilstrækkeligt om natten. Sørg for at have en fast sengetid for børnene, og hav en god morgenrutine sammen på samme tidspunkt hver dag. Et udhvilet barn er bedre rustet til at klare dagens udfordringer.
Følelserne løber af med både barn og forældre, når I er trætte og uoplagte. Det er let at blive irriteret, stresset eller vred. Krop og sind har brug for de bedste betingelser for at håndtere barnets udfordringer i løbet af dagen.
Tal med vores børnepsykolog i Aarhus
Et samarbejde mellem forældre, skole og psykolog styrker håndteringen af skoleangst. Derfor bør I snakke med skolen og tage kontakt til en børnepsykolog, der har erfaring med angst i skolen.
Sammen kan vi lettere finde ind til problemets kerne og fastlægge en strategi. Processen bliver mere overskuelig, og metoderne, der passer på lige præcis jeres situation, bliver nemmere at huske og skride til handling på.
FAQ
Hvad gør man med et barn, der mistrives i skolen?
Først og fremmest bør du tale med barnet for at forstå, hvad der er kilden til problemet. Tag også en snak med barnets lærer for at forstå, hvordan barnet passer i klassens kultur. Du kan også kontakte en børnepsykolog for at få hjælp til at håndtere problemet.
Hvad kan en skolepsykolog hjælpe med?
En skolepsykolog kaldes også for en PPR-psykolog, hvis opgave er at sikre et tværfaglig samarbejde mellem pædagoger, lærere og ledelse på skolen. Psykologen hjælper med børns trivsel og læring, men laver sjældent længere terapeutiske forløb.
Hvornår skal jeg kontakte en psykolog til mit barn?
Hvis dit barn virker til at mistrives i skolen eller derhjemme, så kan det være en god idé at kontakte en psykolog. En psykolog kan hjælpe forældre og barn med at lægge en plan og tage det næste skridt til, at barnet får det godt igen.
Kommentarer
Skriv en kommentar