Hvad parterapi kan gøre for jeres forhold

Parterapi har for mange af os tidligere haft en lidt negativ klang. Det har været noget, vi helst ikke talte om, og for mange er det et emne, der har været forbundet med skam og nederlag over ikke at lykkes i et forhold. Denne negative opfattelse kan måske skræmme folk væk, som ellers kan have stor fordel af parterapi i samarbejde med en dygtig psykolog.

 Parterapi er ikke forbeholdt par med ekstreme eller usædvanlige problemer i forholdet. Alle par kan have glæde af at benytte en parterapeut, uanset hvilke udfordringer, I måske har.

Når du deltager i parterapi, betyder det ikke nødvendigvis, at du og din partner har et alvorligt problem, der kun kan løses gennem terapi. Det betyder blot, at I begge har taget et vigtigt skridt og er interesserede i at forbedre og udvikle jeres forhold. Og det er en beundringsværdig beslutning.

 

Vi skal lære at kommunikere bedre

I vores skoleår lærer vi alle om fysiologi og anatomi, men det er sjældent at vi lærer, hvordan vi kan håndtere vores relationer med andre mennsker. Derfor er det helt normalt, at mange af os som voksne stadig kan have brug for at udvikle vores evner til at indgå i tætte følelsesmæssige forhold.

Det er menneskets natur at diskutere og være uenige af og til. Derfor er det slet ikke unormalt, hvis I oplever uenigheder i jeres parforhold. Man kan ikke undgå alle skænderier, men man kan lære at håndtere konflikter på en konstruktiv, respektfuld og tålmodig måde.

 

I parterapi lærer I at lytte og kommunikere, når I er uenige. Det er en færdighed, der kræver øvelse, men som kan få forholdet til at vokse og blomstre, fordi jeres uenigheder bliver en kilde til udvikling. De bliver en styrke.

Derfor er parterapi noget alle kan bruge, også selvom I ikke oplever store problemer i jeres forhold. Det er bedre at forebygge end at helbrede.

 

Har I brug for parterapi?

Parterapi kræver ikke altid ugentlige besøg og intensiv psykoterapi. Den kan have nogle helt enkle mål, som at få et sundere forhold, at forstå og acceptere sin partner, at bede om støtte fra hinanden eller at gå igennem en stor omvæltning såsom at blive bedre forældre sammen. I bund og grund handler det om at være glade sammen og respektere hinandens behov og ønsker i forholdet.

Alle har bekymringer i et forhold, men nogle er større end andre. Nogle store problemer omfatter utroskab, misbrug og økonomisk uansvarlighed.

 

Andre problemer kan være mangel på kommunikation, kedsomhed, ikke at føle sig hørt eller forstået og følelsesmæssig distance. Disse problemer virker for mange måske knapt så akutte, men de kan gøre forholdet svært for begge parter at være i, og derfor er de stadig vigtige at tage stilling til.

Du er velkommen til at kontakte vores parterapeut i Aarhus for at høre, hvordan parterapi kan hjælpe med at gøre jeres forhold bedre.

 

 

Fordele ved parterapi

Udfaldet af parterapi afhænger selvfølgelig af de udfordringer, et par står overfor. Men du vil blive overrasket over, hvor almindelige jeres uenigheder er, og hvor meget det hjælper at håndtere dem i fællesskab, før de vokser sig større.

Problemer i forhold opstår, når I ikke diskuterer eller løser jeres frustrationer effektivt. Uenigheder og konflikter er naturligvis altid ubehagelige, men med en psykolog, der medierer diskussionen, får I nye redskaber til at forblive produktive i stedet for fjendtlige.

 

En psykolog kan hjælpe jer med at se jeres udfordringer i et nyt perspektiv. I terapien nedbryder vi tankemønstre, der arbejder imod jer. Et klassisk tankemønster er 'mig imod alle de andre', som vi i parterapi lærer at vende til et samarbejde, hvor psykologen formidler din eller din partners frustration med nogle andre ord. Nogle gange kan det være en lettelse at få en anden til at hjælpe med at finde de rette ord på sine følelser, og sætte tankerne i perspektiv, så du ikke risikerer at såre den, du elsker.

 

 

FAQ 

Hvornår skal man gå i parterapi?
Alle kan udvikle og forbedre deres forhold til hinanden, men oplever i vedvarende konflikter, problemer med kommunikation, følelsesmæssig distance eller andre ting, der påvirker forholdet negativ, så bør i kontakte en parterapeut.


Kan man genfinde følelserne for hinanden?
Ja, det er muligt at genfinde følelserne for hinanden ved at arbejde med kommunikation og terapi. Par kan genskabe intimitet, tillid og kærlighed ved at arbejde sammen på at løse problemer, og styrke deres forbindelse.


Kan parterapi redde ægteskabet?
Udfaldet af parterapi afhænger naturligvis af parternes vilje og engagement i terapien. Parterapi kan potentielt redde et ægteskab eller forhold, fordi I lærer at forbedre jeres kommunikation, genskaber tillid og måske genfinder gnisten.

0
Feed

Skriv en kommentar