Sådan tackler du stress og præstationsangst som ung

Stress og præstationsangst er noget, der rammer mange unge i vores uddannelsessystem. Stress kan føles som et overvældende pres, mens præstationsangst ofte opstår af en frygt for at skuffe eller fejle.

Disse følelser kan i høj grad påvirke ens evne til at gennemføre skole og uddannelse. Det kan få langvarige konskvenser, når man ignorerer symptomerne på stress og angst over længere tid. Selvom det kan virke overvældende, er det afgørende at opsøge hjælp og tage hånd om problemerne, når de første symptomer viser sig.

Det giver os de bedste muligheder for at arbejde med problemet og sammen opbygge selvværd og trivsel.

 

 

Hvad skyldes stress og præstationsangst hos unge?


Stress og præstationsangst er to forskellige, men beslægtede begreber. Stress er en reaktion på fysiske, mentale eller følelsesmæssige presfaktorer, der kan komme fra f.eks. skole, arbejde eller personlige forhold. Det kan være, du har for meget at skulle forholde dig til sammenlignet med, hvor meget psykisk overskud, du har. Måske virker det uoverskueligt at skulle prioritere alt det, du skal have styr på samtidig.

 

Hvis du har været udsat for stress over en længere periode kan du opleve, at du har svært ved at koncentrere dig, din hukommelse svigter, og du føler fysisk og psykisk uro. Det er kroppens naturlige måde at sige fra på, men det er en ubehagelig situation at være i, og et tegn på, at du skal sætte farten ned.

 

Præstationsangst relaterer sig til frygten for at underpræstere eller blive vurderet negativt i særlige situationer som prøver, præsentationer eller konkurrencer. Det kan være, du tager dig selv i at tænke, om du er god nok. Disse tanker kan opstå, fordi du som ung måske mærker et pres fra omverden. Som ung står du overfor mange indtryk og input fra skolen, sociale medier, dine kammerater og retorikken i samfundet. Det kan udløse en frygt for, om du mon lever op til de forventninger, du føler, omverdenen har til dig. Måske begynder du at stille større krav til dig selv. Over længere tid kan denne slags tanker både stress og præstationsangst.

 

Dine følelser er normale, og der er mange af os, der har oplevet at gå med den slags tanker. Heldigvis er der hjælp at hente.

 

 

Strategier til at tackle stress i hverdagen


Der findes flere metoder som du kan bruge til at håndtere og mindske stress. Behandling af stress vil altid have fokus på at skabe ro. En psykolog kan hjælpe dig med at definere, hvad der er årsagen til din stress, og sammen kan I lægge en plan for, hvordan du kan skabe indre ro hos dig selv.

 

For nogle mennesker vil en ændring af livsstil give mere plads til at finde ro. Det kan for eksempel være mere motion og fokus på søvn. For andre kan det handle om overblik og bedre planlægning af hverdagen og dens opgaver.

 

Det er en uvurderlig hjælp, hvis du som ung stressramte har støtte fra venner, familie, kolleger eller lærere. Det kan være en lettelse at dele sine bekymringer med folk, man stoler på. Det er også en grund til, at det kan være rart at tale med en psykolog. Her kan du tale i et trygt rum med en neutral person, som kun har i sinde at hjælpe dig med at få det bedre. En psykolog kan også hjælpe dig med at lægge en håndgribelig strategi til at håndtere stress i hverdagen.

 

 
Metoder til at håndtere præstationsangst


Præstationsangst kan vise sig i mange situationer på vidt forskellige niveauer. Måske har du tidligere haft en dårlig oplevelse, som gør, at du er nervøs for at fejle. For at arbejde med præstationsangst kræver det, at du forstår årsagen til din angst, og hvilke situationer der udløser den. Hvis du ikke kender årsagen nu, kan en psykolog hjælpe dig med at finde frem til den, så I sammen kan arbejde med angsten.

 

En psykolog arbejder med forskellig kognitive værktøjer, hvor du kan lære at se din angst i øjnene, så du kan håndtere den. Det kræver en indsats, men med tiden vil du lære at finde ro og at acceptere dine omgivelser, uden at du kommer til at stille urimeligt høje krav til dig selv.

 

 

Hvordan får man hjælp til stress og præstationsangst?


Hvis du som ung oplever stress og præstationsangst, har du flere muligheder for hjælp. Mange skoler og uddannelsesinstitutioner har en psykolog tilknyttet, som du kan få en samtale med, hvis du har brug for det. På højere uddannelser er der ofte også tilknyttet en præst, som kan tilbyde samtaler i et frirum, der giver ro og plads til overblik.

 

Det kan være, du føler, at du ikke kan tale med din familie om dine problemer, fordi de ikke forholder sig neutralt til dine udfordringer. Men for nogle kan det være en stor støtte at kunne tale med familie og venner. Uanset hvad kan det være en god løsning for dig at søge hjælp hos en psykolog, som har de rigtige værktøjer til at hjælpe dig med stress og præstationsangst i et neutralt og trygt samarbejde.

 

Du kan kontakte en af vores psykologer for at høre mere om, hvordan vi kan hjælpe dig. 

 

 

FAQ


Hvad kan jeg som ung selv gøre for at reducere stress og præstationsangst?


Nogengange kan det være en livstilsændring, du har brug for, for at få det bedre. At integrere sunde vaner som motion, søvnforbedring og bedre planlægning i dit liv for kan være med til at mindske stress. Det kan også hjælpe, hvis du taler med nogen, du stoler på, om dine problemer.


Hvor kan jeg få hjælp, når jeg oplever stress og præstationsangst?


Som ung kan du ofte søge støtte fra din skole eller uddannelsesinstitution, som ofte vil have psykologer eller præster tilknyttet. Familie og venner kan være støttende. Med professionel hjælp fra en psykolog får du redskaberne til at kunne tackle de ubehagelige følelser, og det er noget, du kan have nytte af resten af dit liv.


Hvordan forløber processen, når man håndterer stress og præstationsangst med en psykolog?


Når du først har taget skridtet og kontaktet en psykolog, vil I sammen prøve at finde frem til årsagen for, hvorfor du oplever angst og stress. Derefter kan I sammen lægge en plan for, hvordan du kan lære at tackle dine udfordringer og skabe indre ro. Strategien kan variere fra person til person, men en dygtig psykolog kan hjælpe dig med at finde den fremgangsmåde, som fungerer bedst for netop dig.

0
Feed

Skriv en kommentar